7 Mayıs 2016

BEN OLSAM... (2. BÖLÜM)

Yazı dizimin 1.'sinde, süreç için ilk aşama olan IELTS veya TOEFL ingilizce sınavlarından bahsetmiştim.

Bu 2. yazımda DLR 1 sürecinden bahsedeceğim.

IELTS veya TOEFL, istenilen puanı aldınız, boy-kilo ölçümü için yemediniz, içmediniz, fazla kilolarınızdan kurtuldunuz ve başvurunuzu yaptınız. Ardından DLR 1 süreci ile ilgili çalışma modüllerini ve dosyalarını aldınız.

Sıra geldi disiplinli ve sıkı bir çalışmaya.

Ben bu aşamaya hazırlanırken henüz ordudan ayrılmamıştım. Bu sebeple bu evre benim için biraz sıkıntılı oldu. Mesai saatlerinde çalışmaya çok fırsat bulamıyordum. Görevden çıkıp eve geldiğimde de mental olarak yorgun olduğumdan fazla bakamıyordum. 24 saat olan nöbetlerde veya haftasonları daha verimli çalışıyordum.

Benim size öncelikli tavsiyem, DLR 1 olsun, DLR 2 olsun, eğer maddi olarak çalışma zorunluluğunuz yok ise bu dönemde sadece sürece odaklanın. Biraz uç bi öneri tabi ama bu önerim daha çok yeni mezun arkadaşlar için uygun. Aski takdirde bir işte çalışırken de pek tabi bu süreç başarıyla tamamlanabilir. 

Ayrıca halet-i ruhi olarak  rahat olmanız çok önemli. Ailevi olsun, arkadaş çevresi olsun, ilişki olsun, etrafınızdaki sorunlardan uzak durmaya çalışın. Ve yakınlarınızla konuşarak bu süreçte sizlere karşı anlayışlı olmalarını isteyin. Kendim yaşadım, bu yüzden uyarıyorum. Hayatınızı değiştirebilecek bu süreci bu tarz konular yüzünden harcamayın, riske atmayın. Moral ve motivasyon hiç tahmin edemeyeceğiniz kadar önemli. Dikkatinizi çekerim, üniversite sınavlarına hazırlanmıyorsunuz. Tam bir psikolojik mücadeleye giriyorsunuz. Üniversite sınavlarını asla küçümsemiyorum ama bu süreç emin olun çok daha farklı.

Yukarıda, yapabiliyorsanız sadece bu sürece odaklanın dedim ama, yatıp kalkıp da DLR 1 modüllerine kasmayın tabi. Yanlış hatırlamıyorsam, bir yerlerde DLR 1 modüllerine aşırı çalışmanın da zararlı olduğunu okumuştum.

DLR 1 gününden önce mutlaka iyi uyuyun. Eğer başka bir şehirden geliyorsanız, veya İstanbul'da Anadolu Yakası'nda ikamet ediyorsanız, DLR 1'den önceki geceyi sınava gireceğiniz yakın bir yerde bir otelde kalarak geçirin. Ben öyle yapmıştım ve sabah sınava yetişme derdim olmamıştı.

DLR 1 iki bölümden oluşuyor. Bilgi ve Yetenek. Hepsi bir gün içinde yapılıyor. Sabah 9'dan akşam 17:00'a kadar sürüyor. DLR 1'e girdiğiniz sınıf ses yalıtımlı. Dışarıdan bir ses duymuyorsunuz. Ancak içeride sizlerin de sessiz olması önemli. Sınavda hastalığı sebebiyle öksüren, hapşıran sıkıntı konusu olabiliyor. Buna hazırlıklı olun. Ayrıca şu konuda sizleri uyarayım, kendi modülünüz bittiğinde arkaya, sağa veya sola dönüp diğer arkadaşlara bakıp odaklanmalarını dağıtmayın. Modülünüz bitince ekrana bakarak bekleyin.

Şimdi modüllerden bahsedelim. Sıralamalarını hatırlamıyorum. Ama MIC modülü en son yapılıyor.

BİLGİ MODÜLLERİ

MatematikSayısalcı arkadaşların zorlanmadan, sözelci arkadaşların da ufak hatırlama ve tekrarlarla geçebileceği bir sınav. Zaten size gelen belgeler içerisindeki sorulara bakarak az buçuk nasıl bir sınav olduğunu görüyorsunuz. Neler yapabilirsiniz? Lise kitaplarından matematik konularına bir göz atabilirsiniz, ve size gelecek olan matematik modülünü eksiksiz bir şekilde çözebilirsiniz.

İngilizce: Ielts veya Toefl'dan geçerli notu aldıysanız zaten bu modülü de yaparsınız. Yine size gelecek olan ingilizce modülünü eksiksiz çözmeye çalışabilirsiniz. Sınavda deyim çok çıkıyor. Bu konunun işte ucu biraz açık. Tahmin edeceğiniz üzere ingilizcede de bir dünya deyim var. Ancak sınavdaki bazı deyimleri cümlenin tamamına bakarak, hiç bilmeseniz bile çıkartabiliyorsunuz.

Fizik: İşte bu benim korktuğum bir modüldü, çünkü fizik fazla sevmezdim. Ama uçağı fizik uçurduğuna göre bu konuyu iyi bilmelisiniz. DLR belgelerinde fizik konuları yazıyor, bu konulara yine lise kitaplarından çalışabilir, size gelecek olan modülü eksiksiz çözene kadar tekrar edebilirsiniz. Fizik modülünün bir avantajı var, bazı sorular mantık yürüterek de çözülebiliyor.

YETENEK MODÜLLERİ

Spatial Orientation: Uzaysal algı modülü. Eski topraklar iyi bilir. Nokia cep telefonlarında meşhur bir yılan oyunu vardı. Bunu zamanında oynayanlar bu modülü çok rahat yapar. Ya da araçlarında navigasyon uygulaması kullananlar bu modüle oldukça aşina olacaktır. Bu modülde ekrana sırayla uç uca eklenen çubuklar çıkıyor. Ve siz bu çubukların sağa mı sola mı döndüğünü sayısı ile tespit ediyorsunuz. Modül başlamadan sağ mı sol mu saymanızı istediğini size bildiriyor. Modül seviyesi gittikçe hızlanıyor.

Running Memory Span: İşitsel hafıza modülü. Bu modülde size arka arkaya ingilizce rakamlar sayılıyor ve bir yerde duruyor. Son duyduğunuz rakamdan itibaren geriye doğru hatırlayabildiğiniz kadar bu rakamları giriyorsunuz. 2.yi yanlış girip diğerlerini doğru girseniz bile 1 tane bilmiş sayılıyorsunuz. Bu modüle çalışmanın en iyi yolu ingilizce rakamlara aşina olmaktır. Bunun için yolda giderken araç plakalarını içinizden ingilizce okuyabilirsiniz. Yada bilgisayarınızda bir metin sayfası açıp satırlarca spontane rakamlar yazıp hızlıca bunları okuyabilirsiniz. Ben mesela bu modülde zorlanıyordum. Türkçe olsa çok iyi sayabiliyordum ama ingilizce olunca işler değişiyor. Bazı rakamları ses telaffuzu nedeniyle karıştırabiliyordum.

Visual Memory:  Görsel hafıza modülü. Sayı ve şekil eşleştirmesi. Ekranda 2 basamaklı sayılar ve yanında şekiller beliriyor. Daha sonra bunları sizin eşleştirmeniz gerekiyor. 10-99 arası sayılara bir anlam yükleyip beliren şekillerle bir hikaye kurmak güzel bir yöntem.

Perceptual Speed: Algısal hız modülü. Bu modül biraz zor bir sınav. Ekranda 9 adet siyah, beyaz, yuvarlak ve kare gösterge beliriyor. Bu göstergelerde 12 tane değil de 8 tane saat gibi nokta var. Ve gösterge içinde bir ok bir nokta gösteriyor ama bu noktada kaç olduğu yazmıyor. Bir kaç nokta sonrasında rakam yazıyor. 1'den 8'e kadar olan bu sıralama sürekli değişiyor. Mesela, bir aşamada normal saatte 12 olan yerde 8 gösterilirken diğer aşamada burası 3 olabiliyor. Bu modüle çok pratik yaparak iyi hazırlanabilirsiniz. Eğer rakam okun gösterdiği yerden çok uzaktaysa okun tersine bakıp 4 ekleyip veya 4 çıkarak sayıyı bulabilirsiniz. Matematikteki mod 4 olayı burada işe yarıyor. İlk gördüğümde en korktuğum modüldü ama zamanla alışıyorsunuz.

Cube Rotation: Küp çevirme modülü. Aklınızdan hayali bir zar düşünün. Üzerindeki 6 yüzünde 1'den 6'ya kadar rakamlar yok da, sadece bir yüzünde X simgesi var. Modül size başlarken bir konum veriyor. Mesela "Initial position top" diyor. Yani X en üstte. Ardından hızla "left, right, right, back, front" gibi komutlar veriyor. Siz zarı aklınızdan çevirip X'in son konumunu tespit ediyorsunuz. Bu modül de sürekli pratik yapılarak geliştirilebilir.

Concentration: Konsantrasyon modülü. Ekranda bir üçgen ve 3 tane düğme beliriyor. Her aşamada farklı kurallar geliyor. Üçgen farklı renklerde, farklı yönlerde ve içinde farklı sayılarda noktalarla beliriyor. Yine her aşamada 3 kuraldan 2 kural veriliyor. Mesela bir aşamada renk ve nokta sayısı kuralı verildi diyelim. Arka arkaya çıkan üçgenlerde farklı renk varsa bir düğmeye, farklı nokta sayısı varsa bir düğmeye, yön farklı çıkarsa kural yok düğmesine basıyorsunuz. Bu modül çok dikkat gerektiriyor, çünkü hız ve ciddi odaklanma gerektiriyor.

Monitoring and Instrument Coordination: Meşhur MIC modülü. Zamanında uçak simülasyonu oynayanların daha rahat yapabileceği bir modül. Bu modülü bir joystickle yapıyorsunuz. Ekranda uçak sürati, uçak irtifası, yön, motor gücü göstergeleri var. Yeşil bir nokta göstergelerde hareket ediyor. Yani uçağın yönü, irtifası ve sürati değişiyor ve siz bunları gaz verip alarak veya joystickle uçağa yön vererek yakalamaya çalışıyorsunuz. Bir yandan da size tek veya çift rakamlar söyleniyor. 3 tane arka arkaya çift veya tek sayı duyduğunuzda yeşil veya kırmızı düğmelere basıyorsunuz. Bu modül günün en son sınavı ve zaten yorgun olan beyniniz iyice zorlanıyor. Bu modülden önce size yaklaşık 30 dakikalık bir alıştırma evresi veriliyor.

Ben bu modüllere çalışırken bir excel tablosu hazırladım. Her çalışmam sonrası aldığım notları modül modül buraya kaydettim ve gelişmemi gözlemledim. Böylece hem motivasyonum arttı hem de eksiklerimi belirledim.

Ve son aşama. Beklemek. Cayır cayır yandığınız, her e-posta geldiğinde yüreğinizin hop ettiği günler, haftalar. Tam bir sabır sınavı.

Umarım süreçleriniz başarılı olur.

Bir sonraki yazımda Kurul ve DLR 2 aşamasından bahsedeceğim.

Görüşmek üzere.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder